Šahovska sekcija Odjela za matematiku

 

Zanimljive partije

 

Opis

Šahovska sekcija Odjela za matematiku okuplja sve zainteresirane za kraljevsku igru na 64 polja. Cilj šahovske sekcije je izgraditi interes za šahovsku igru, usvojiti osnove i pravila šaha, glavne taktičke i strateške ideje svih faza igre: od otvaranja do završnice. Upoznajte nove pristupe drevnoj igri. Nikada nije kasno naučiti igrati šah - najpopularniju igru na Zemlji.

 

Zašto je dobro igrati šah?

Igranje šaha pojačava sposobnost pamćenja i koncentraciju. Kroz igru se razvijaju se kreativnost, intuicija i samopouzdanje te logičke i kombinatorne sposobnosti. Poboljšava se brzina računanja, sposobnost planiranja i predviđanja te pozitivno utječe na racionalno korištenje vremena.

Mnoge znanstvene studije pokazale su kako igranje šaha pozitivno utječe na mentalne sposobnosti ljudi u svakoj životnoj dobi. Zbog toga je šah postao sastavni dio nastavnog programa u više od 30 zemalja širom svijeta. Kroz šah se razvija vještina rješavanja problema, uči se kako donositi teške i apstraktne odluke pod vremenskim pritiskom i kako izabrati najbolju od velikog broja opcija.

Jednako uspješno igraju ga djevojke i dečki, tako promičući jednakost među spolovima. Kroz igru se uči o važnosti poštivanja pravila, komunikaciji i nenasilnom rješavanju problema, te se prirodne sposobnosti mogu razvijati neovisno o socijalnoj ili ekonomskoj podzadini.

Tjelesna i zdravstvena kultura

Studenti koji pohađaju šah mogu ostvariti 1 bod po susretu i maksimalno 5 bodova mogu ostvariti putem šahovske sekcije, ostatak trebaju biti prisutni na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture.

Evidencija susreta za studente koji pohađaju TZK je dostupna registriranim članovima. Eventualne pogreške u evidenciji prijavite na mail voditelju sekcije.

 

Voditelj

  • Patrick Nikić, majstorski kandidat (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 

Raspored

  • Ponedjeljkom u 16:00 u D-7 (nekoć D-23)

 

Materijali:

U ovom dijelu, bit će postavljeni radni materijali sa susreta koji su dostupni registriranim članovima.

 

Obavijesti

  • [03.06.2019.] Susreti šahovske sekcije za ovu akademsku godinu su gotovi. Kraj susreta obilježit će šahovska simultanka koja će se održati u dvorištu Odjela za matematiku u srijedu 05.06. s početkom u 15:00.
  • [11.03.2019.] Pojedinačno sveučilišno prvenstvo u šahu održat će se u ponedjeljak 18.03. u 12:00 u prostorijama FERIT-a na campusu. Potrebno je doći barem 15 minuta ranije radi registracije.
    Susret šahovske sekcije započinje po završetku sveučilišnog prvenstva. Moguće je da susret krene nakon 16:00.
  • [28.02.2019.] Susreti u ljetnom semestru će se održavati ponedjeljkom u 16:00 u D-7 (nekoć D-23)
  • [31.01.2019.] Tijekom zimskog ispitnog roka neće biti susreta sekcije. Susreti se nastavljaju 28. veljače u 17:00
  • [14.10.2018.] Šahovska sekcija nastavlja s radom u četvrtak 18.10. u 17:00 u D-7 (nekoć D-23)
http://comicsintheclassroom.net/chessimages/055-bishop_sneaky2sm.jpg